„სოკო ჩაგა“ 5 მთავარი სარგებელი

ჩაგა (Inonotus obliquus) არის სამკურნალო სოკო, რომელიც ძირითადად იზრდება არყის ხეზე, ცივ კლიმატურ პირობებში.

თავისი ბასრი კიდეებით, ნახშირისფერი შავი ექსტერიერითა და რბილი, ოქროსფერ-ნარინჯისფერი ინტერიერით, ჩაგა არ ჰგავს სტანდარტულ კულინარიულ სოკოებს. მას აქვს ხანგრძლივი გამოყენების ისტორია და გააჩნია ჯანმრთელობის არაერთი სარგებელი.

იმუნიტეტის გაძლიერებიდან დაწყებული ანთების შემცირებამდე, ამ არაფსიქოაქტიურ სოკოს აქვს დადასტურებული ანტივირუსული, ანტიოქსიდანტური, კიბოს საწინააღმდეგო, ჰიპოგლიკემიური და სხვა სასარგებლო თვისებები, რომლებიც ხელს უწყობს ადამიანის ჯანმრთელობას.

ნაერთები ჩაგას სოკოში

საუკუნეების განმავლობაში კანადის, ჩრდილოეთ ევროპისა და აზიის ნაწილებში მცხოვრები კულტურები, მათ შორის ციმბირი, რუსეთი და იაპონია, აქტიურად იყენებდნენ ჩაგას სოკოს საჭმლის მონელების დასახმარებლად, კანის პრობლემების დასამშვიდებლად, სახსრების ტკივილის შესამსუბუქებლად და სხვადასხვა ინფექციებთან საბრძოლველად.

თანამედროვე კვლევის შედეგად კი დადასტურებულია, რომ ჩაგას აქვს მრავალრიცხოვანი ბიოაქტიური ნაერთები, რომლებიც დადებითად მოქმედებს ადამიანის ჯანმრთელობაზე.

პოლისაქარიდები

ჩაგა ყველაზე მეტად ცნობილია იმუნური სისტემის მხარდაჭერის უნარით, რათა შეინარჩუნოთ ჯანმრთელობა. ეს ნაწილობრივ განპირობებულია პოლისაქარიდების სიმრავლით (მაგ. ბეტა-გლუკანებით) იმუნიტეტის გამაძლიერებელი თვისებებით, რომლებიც აძლიერებენ გარკვეული იმუნური უჯრედების აქტივობას, ხელს უწყობენ დაცვას მავნე პათოგენებისგან და ებრძვიან ვირუსულ, ბაქტერიულ და პარაზიტულ ინფექციებს.

ჩაგას შემადგენლობაში შემავალ პოლისაქარიდებს აქვთ დამატებითი სარგებელი სარგებელი, ესენია: სისხლში შაქრის დონის ბალანსი და გულის ჯანმრთელობის დაცვა.

ტრიტერპენოიდები

ჩაგა მდიდარია ტრიტერპენოიდებით, ეს გახლავთ ორგანული ნაერთები, რომლებიც ცნობილია ანთების საწინააღმდეგო სარგებლიანობით. ქრონიკული ანთება ზრდის მრავალი დაავადების რისკს, მათ შორის ართრიტის, კიბოს, ტიპი 2 დიაბეტის და გულის დაავადებების რისკს.

მელანინი

შაგას სოკო შეიცავს დიდი რაოდენობით მელანინს, ბუნებრივ პიგმენტს, რომელიც როლს ასრულებს თმის, კანისა და თვალის ფერში.12 მელანინს აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო თვისებები, რაც შეიძლება სასარგებლო იყოს კანის ჯანმრთელობისთვის. კვლევა ვარაუდობს, რომ ჩაგაში შემავალ მელანინს შეუძლია ხელი შეუწყოს მის უნარს გაანეიტრალოს მავნე თავისუფალი რადიკალები, პოტენციურად იცავს ულტრაიისფერი (UV) დაზიანებისგან და ხელს უწყობს კანის ჯანმრთელობას.11

პოლიფენოლები

ჩაგა უხვად შეიცავს პოლიფენოლებს, მათ შორის ფლავონოიდებსა და პოლიფენის მჟავებს, რომლებსაც აქვთ ძლიერი ანტიოქსიდანტური თვისებები.

პოლიფენოლები ასუფთავებენ თავისუფალ რადიკალებს, იცავენ ორგანიზმს ოქსიდაციური სტრესისა და ანთებისგან. კვლევა ვარაუდობს, რომ ჩაგაში შემავალ პოლიფენოლებს შეუძლიათ დაიცვან უჯრედები დაზიანებისგან, რაც ამცირებს ისეთი ქრონიკული დაავადებების რისკს, როგორიცაა გულის, ღვიძლის დაავადება და კიბო.

5 სარგებელი

იმუნიტეტი

ჩაგა, რომელიც მდიდარია ანტიოქსიდანტებით აძლიერებს სხეულის დაცვას და ებრძვის სხვადასხვა ინფექციებს.

კვლევებმა აჩვენა, რომ ჩაგა ასტიმულირებს სისხლის თეთრი უჯრედების გამომუშავებას, რომლებიც ებრძვიან ვირუსებს და ბაქტერიებს.

თუ სეზონური ვირუსებისას ხშირად ცივდებით ან გაქვთ გრიპი, მიიღეთ ჩაგა, რომელიც გააძლიერებს თქვენს იმუნურ სისტემას და დაგეხმარებათ ვირუსებთან ბრძოლაში.

ანთება

ჩაგას სოკო ამცირებს ანთებით პროცესებს და ქრონიკული დაავადებების რისკს.

ანთების საწინააღმდეგო ნაერთებით დატვირთული ჩაგა აკონტროლებს მავნე ანთებითი ციტოკინების წარმოქმნის პრევენციას.

ანთებითი ციტოკინები არის ცილები, რომლებიც ზრდის ანთებითი დაავადებების რისკს, როგორიცაა ართრიტი, გულის დაავადება და კიბო.

სისხლში შაქრის შემცირება

ჩაგას სოკო ამცირებს სისხლში შაქრის (გლუკოზის) დონეს, რაც მას აქცევს ღირებულ საშუალებად შაქრის დონის დასაბალანსებლად პრედიაბეტის მქონე ადამიანებში (სისხლში გლუკოზის მაღალი დონე, რომელიც არ არის საკმარისად მაღალი, რომ ჩაითვალოს ტიპი 2 დიაბეტად)

გარდა ამისა ჩაგა პრაქტიკულია ინსულინის წინააღმდეგობისას(როდესაც  სხეულს არ შეუძლია სისხლში გლუკოზის ათვისება, რაც მოითხოვს პანკრეასისგან მეტი ინსულინის შექმნას).

კვლევები აჩვენებს, რომ ჩაგას საკვებდანამატები აუმჯობესებს გლუკოზის ტოლერანტობას, აბალანსებს სისხლში მის დონეს და ამცირებს ინსულინის წინააღმდეგობას.

საჭმლის მომნელებელი ჯანმრთელობა

ძირძველი მოსახლეობა ტრადიციულად იყენებდა ჩაგას სოკოს საჭმლის მომნელებელი პრობლემების მოსაგვარებლად, როგორიცაა გასტრიტი და კუჭის წყლული. მტკიცებულებები ვარაუდობენ, რომ ჩაგა მოქმედებს როგორც პრებიოტიკი, ასტიმულირებს ნაწლავის ჯანსაღი ბაქტერიების ზრდას, რაც მნიშვნელოვან როლს თამაშობს ნაწლავის ჯანსაღი მიკრობიომის შენარჩუნებაში, საჭმლის მომნელებელი სისტემის მხარდასაჭერად.

როგორც კიბოსგან დაცვის საშუალება

ჩაგას სოკოს ნაერთებს აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო თვისებები, რომლებიც იცავს ორგანიზმს კიბოს განვითარებისგან.

მაგალითად, ტრიტერპენოიდებს აქვთ სიმსივნის საწინააღმდეგო თვისებები, რომლებიც ხელს უშლიან სიმსივნის ზრდას და განვითარებას.