ჩიას თესლი ვიზუალურად არის პატარა ზომის, შავი ან თეთრი ფერის. მისი სამშობლო ცენტრალური ამერიკაა
ისტორიულად, ჩიას თესლს იყენებდნენ აცტეკები და მაიას ტომი. (ასევე სამკურნალო მიზნებისთვის, რელიგიური რიტუალებისთვის და კოსმეტიკისთვის.) მისი მრავალმხრივი თვისებების გამოდ დღეს მთელ მსოფლიოში ადამიანები აქტიურად იყენებენ ჩიას თესლს.
ამ ყველაფერთან ერთად ჩიას თესლს მხარს უჭერს თანამედროვე მეცნიერება. მხოლოდ 1 უნცია ჩიას თესლი, რაც არის 28 გრამი, შეიცავს:
კალორია: 138
ცილა: 4,7გრ
ცხიმი: 8,7 გ
ალფა-ლინოლენის მჟავა (ALA): 5 გ
ნახშირწყლები: 11,9 გ
ბოჭკოვანი: 9,8 გ
კალციუმი: დღიური ღირებულების 14% (DV)
რკინა: DV-ის 12%.
მაგნიუმი: DV-ის 23%.
ფოსფორი: DV-ის 20%.
თუთია: DV-ის 12%.
ვიტამინი B1 (თიამინი): DV-ის 15%.
ვიტამინი B3 (ნიაცინი): DV-ის 16%.
1. დატვირთული ანტიოქსიდანტებით
ანტიოქსიდანტები არა მხოლოდ იცავს ჩიას თესლში არსებულ მგრძნობიარე ცხიმებს გაფუჭებისგან, არამედ ანეიტრალებს თავისუფალ რადიკალებს, რომლებიც უარყოფითად მოქმედებს ადამიანის ჯანმრთელობაზე.
მაგალითად, თავისუფალი რადიკალების დაზიანება ხელს უწყობს ნაადრევ დაბერებას და იწვევს სხვადასხვა დაავადებებს.
ჩიას თესლში შემავალი ანტიოქსიდანტებია: ქლოროგენის მჟავა, კოფეინის მჟავა, მირიცეტინი, კვერცეტინი და კემპფეროლი. ამ ყველაფერს აქვს დამცავი ეფექტი გულსა და ღვიძლზე.
მაგალითად, ქლოროგენის მჟავა ხელს უწყობს არტერიული წნევის შემცირებას, ხოლო კოფეინის მჟავას აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი.
2. წონის კლება
ჩიას თესლში შემავალი ბოჭკოვანი და ცილა განსაკუთრებით სასარგებლოა მათთვის, ვისაც სურს წონის დაკლება.
ერთი უნცია (28 გრ) ჩიას თესლი შეიცავს 10 გ დიეტურ ბოჭკოს.
კვლევები ადასტურებს, რომ ბოჭკოების მიღება ხელს უწყობს ნივთიერებათა ცვლის მუშაობას და ჭარბი წონის პრევენციას.
გარდა ამისა, ჩიას თესლში შემავალი ცილა განაყურებთ და თან ხელს უწყობს მადის დაქვეითებას.
იმის გათვალისწინებით, რომ ჩიას თესლები მდიდარია ბოჭკოვანი და ომეგა -3-ებით, მათი მოხმარება ამცირებს გულის დაავადების რისკს.
ხსნადი ბოჭკოვანი, რომელიც ძირითადად გვხვდება ჩიას თესლებში, დაგეხმარებათ სისხლში მთლიანი და LDL (ცუდი) ქოლესტერინის შემცირებაში. თავის მხრივ, ეს ფაქტი ამცირებს გულის დაავადების რისკს.
კვლევამ ადასტურებს, რომ ჩიას თესლს შეუძლია შეამციროს გულის დაავადების გარკვეული რისკის ფაქტორები, მათ შორის მაღალი ტრიგლიცერიდების და ოქსიდაციური სტრესის დონეები.
3. შეიცავს მნიშვნელოვან ძვლის საკვებ ნივთიერებებს
ჩიას თესლები მდიდარია იმ აუცილებელი საკვები ნუტრიენტებით, რომლებიც მნიშვნელოვანია ძვლების ჯანმრთელობისთვის.
კალციუმი
ფოსფორი
მაგნიუმი
ამ საკვები ნივთიერებების საკმარისი მიღება მნიშვნელოვანია ძვლის კარგი მინერალური სიმკვრივის შესანარჩუნებლად.
გარდა ამისა, ჩიას თესლში შემავალი ALA შ სასარგებლოა ძვლების ჯანმრთელობისთვის. ობსერვაციულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ამ საკვები ნივთიერების მოხმარება ხელს უწყობს ძვლის მინერალური სიმკვრივის გაზრდას.
4.ამცირებს სისხლში შაქრის დონეს
ბოჭკოების შემცველობისა და სხვა სასარგებლო ნაერთების გამო, ჩიას თესლის მოხმარება ხელს უწყობს სისხლში შაქრის რეგულირებას.
სისხლში შაქრის მუდმივად მაღალი დონე ზრდის გულის დაავადების რისკს.
ამიტომაც ჩიას თესლის გამოყენება განსაკუთრებით პრაქტიკულია მათთვის, ვინც ინსულინის მგრძნობელობა მაღალი აქვთ.